Kyseliny po přijetí potravou se nejdříve dostávají přes žaludeční stěnu do krve. V případě, že v krvi je již acidobazická rovnováha narušena (tělo je zanesené kyselinami), směřují kyseliny do vaziv. Vazivo obklopuje všechny buňky. Pokud je přetížené, kyseliny zůstávají uložené v kloubech, vzniká, revma, dna a polyartritida. V překyselené tkáni červené krvinky ztrácejí pružnost, nedokážou v dostatečném množství přecházet až do vlásečnic a jemných krevních cév a tak se nedostatečně zásobují orgány kyslíkem. Vazivo přestává plnit úlohu pudrovacího (tlumivě – vyrovnávacího) systému, jeho průchodnost se snižuje a buňky se udusí pro nedostatečné zásobování. Organismus začíná stárnout, vznikají vrásky, celulitida a jiné následné nemoci z překyselení.

Kyselina octová: Vzniká po nadměrné konzumaci sladkostí, mouky a přetížením kyselinou mléčnou po nadměrné tělesné námaze.

Kyselina solná: Vzniká v důsledku stresu, strachu, hněvu, hluku a pocitu viny.

Kyselina močová: Vzniká při nadměrné konzumaci masa.

Kyselina uhličitá: Vzniká při dýchání přeměnou kyslíku na oxid uhličitý a po konzumaci sycených nápojů.

Kyselina sírová: Vzniká při nadměrné konzumaci vepřového masa, některých druhů sýrů a při zadržování větrů.

Kyselina acetylsalicylová: Vzniká při užívání léků, nejčastěji těch proti bolesti.

Tanín: Vzniká při užívání potravinářských barviv, konzervačních látek a umělých aromatických látek.