ČOKOLÁDA A ZDRAVÍ 

Kvalitní čokoláda je jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů přírodních rostlinných antioxidačních látek, flavonoidů. Flavonoidy mají velmi hořkou chuť, což potvrdí asi všichni, kteří někdy ochutnali čokoládu s 99%. A to je právě důvod, proč mnoho výrobců přidává do výrobků cukr a snižuje obsah kakaa. Snaží se připravit spotřebitelsky atraktivnější, avšak pro naše zdraví mnohem hoří produkt. Potraviny s vysokým obsahem kakaa pomáhají snižovat krevní tlak, snižovat špatný cholesterol a zvyšovat dobrý cholesterol. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že v případě vyšší konzumace čokolády (především těch mléčných s menším procentem kakaa) povede naopak ke zvýšení váhy a zvýšenému riziku metabolického syndromu. Čokoláda s nízkým procentem kakaa totiž obsahuje velké množství cukrů a nasycených tuků.

PROČ JE ČOKOLÁDA TAK DŮLEŽITÁ?

Již po mnoho let lidé konzumovali čokoládu pro její stimulační účinky jako je zvýšení energie, stimulace sexuální touhy a obecné zvýšení chuti do života. Dnes, lidé čokoládu obvykle konzumují především, protože jim chutná.

NÁVYKOVÉ VLASTNOSTI ČOKOLÁDY

Čokoláda je jedním z nejpopulárnějších zdrojů kofeinu, který může vytvořit mírnou závislost. Čokoláda stimuluje některé z oblastí mozku, které jsou aktivovány po příjmu drog, jako je například kokain. Čokoláda vytváří pocity radosti, protože spustí pozitivní citové pouto, endorfiny. Výzkumníci také v čokoládě nalezli „kanabinoid“, který spouští stejné změny nálad jako marihuana. Ale buďte klidní, pro stejný účinek jako má marihuana, by jste museli zkonzumovat 25 kg čokolády.

SHRNUTÍ 

Produkty s vysokým procentem kakaa mohou být skutečně prospěšné pro naše zdraví. Je však nutné konzumovat je v přiměřeném množství. To absolutně a bez výjimky neplatí pro mnoho druhů mléčné čokolády, čokoládových tyčinek apod. Čokoláda s vysokým procentem (min 85%) kakaa je zcela jiná potravina. Skutečná čokoláda je velmi jednoduchý produkt, který obsahuje kakao a kakaové máslo a někdy trochu třtinového cukru, to je vše. Tyto skutečné čokolády nemají prakticky žádný cukr a naopak obsahují maximální dávku antioxidantů.