DUSIČNANY

Aby se v masu a uzeninách udržela chuť a správná barva, často se nasolují dusičnany. Pokud budete dusičnany přijímat delší dobu, můžete si koledovat o vyšší riziko vzniku srdečních nemocí nebo cukrovky.

BPA

Bisfenol A (BPA) se používá při výrobě plechovek a plastových krabiček. BPA se dobře vstřebává do potravin, zejména když jsou zahřívány. Proto se nedoporučuje ohřívat si jídlo v mikrovlnce přímo v krabičce přinesené z domova nebo v konzervě. BPA může zapříčinit hormonální nerovnováhu v těle a postarat se tak o vyšší riziko rakoviny prsu nebo prostaty. BPA dále může ovlivnit množství aktivních spermií, být příčinou vyššího sklonu k obezitě, vzniku cukrovky a stát za poruchami imunity. Omezte používání plastových nádobek na jídlo, ale i „černých“ naběraček a obraceček v kuchyni, které BPA často obsahují a vlivem vysokých teplot se z nich snadno uvolňuje. Místo konzervovaného jídla pak sáhněte po čerstvých potravinách nebo si radši zavařte jídlo do sklenic.

UMĚLÁ BARVIVA

Modrá šmoulí zmrzlina? Pestrobarevná kolečka snídaňových cereálií? Jedovatě žlutá hořčice? Co takové umělé barvivo může zapříčinit? Je prokázána souvislost mezi konzumací umělých barviv a sníženou schopností soustředit se. Zejména u dětí.

UMĚLÁ SLADIDLA

Veškeré nápoje „bez cukru“, „light“, „zero“ a podobně označované jsou pouhým reklamním trikem. I když to na první pohled dobře vypadá, nápoj, která má nulový obsah cukrů, může paradoxně vést k přibírání na váze. Princip je jednoduchý. Dodáte mozku pocit, že přijímáte něco sladkého a že bude potřeba trávit cukry, mozek na to zareaguje a udělá vše pro to, aby se spustily procesy, které zajistí trávení potravy. A když tělo potravu nemá a není co trávit, vyšle signál zpět mozku. Po konzumaci nápojů s umělými sladidly máme často větší hlad. A to může vést k vyššímu riziku vzniku obezity. U některých umělých sladidel se navíc diskutuje ohledně jejich zdravotní závadnosti. Lepší je netestovat tyto nápoje na sobě. Pokud na obalu uvidíte názvy sladidel jako „sukralóza“, „sacharin“, „aspartam“, „acesulfam“, radši takovou láhev vraťte okamžitě zpět do regálu.

DIOXIN

Dioxiny jsou chemikálie, které ohrožují zdraví člověka z 90% prostřednictvím potravin. Při jejich konzumaci je velmi ohrožena reprodukční soustava člověka, dochází k poruchám rozvoje, hormonálním problémům, snížení imunity a vysokému riziku vzniku rakoviny. Dioxiny se do potravy dostávají prostřednictvím znečištěného vzduchu, vody nebo rostlin.