OBECNĚ
Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie. V potravinách jsou jedním z nejsložitějších témat vůbec. Kromě jiných funkcí umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E a K z potravy. Patří mezi hlavní živiny člověka. Mají ze všech skupin nejvíce podkategorií. Celou rodinu tuků dělíme na : nasycené, polynenasycené, mononenasycené a trans tuky. Strašák jménem tuk nás při nakupování doprovází na každém kroku. Nadměrná konzumace a nevhodná skladba tuků ve stravě vede k rakovině tlustého střeva, obezitě, cukrovce a cévním mozkovým příhodám. Ne všechny tuky ale tělu škodí. Jaká je skutečná pravda?
MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
Snižují špatný cholesterol, který ucpává tepny a může vést k onemocnění srdce. Zvyšují dobrý cholesterol, jenž je potřebný pro přepravu škodlivého tuku od cév do jater. Vyskytují se v rakytníkovém, řepkovém a slunečnicovém oleji, vejcích a rybách.
POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
Existují dva hlavní typy. Omega-3 a Omega-6. Ty by měly být nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože si je naše tělo nedokáže vyrobit. Vyskytují se v olivovém oleji, avokádu, oříšcích, semenech a rybách.
NASYCENÉ TUKY
Jsou považovány za palivo těla. Současně ale také zvyšují dobrý i špatný cholesterol. Nejlepší způsob je si jich dopřávat velmi malé množství. Vyskytují se v másle, mléce, vepřovém a hovězím mase, plnotučném mléce a jogurtech.
TRANS TUKY
Jsou průmyslově vyráběny. Jsou stabilnější, a tím pádem déle vydrží. Vyskytují se v sušenkách, balených hotových jídlech, mražených potravinách a cukrovinkách.
SHRNUTÍ
Dobré tuky obsahují převahu mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a pomáhají udržovat jeho normální hladinu.
Špatné tuky jsou ty, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin. Právě tyto tuky jsou v případě jejich nadbytečné konzumace pro náš organismus škodlivé. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, mají negativní vliv na srdeční a cévní systém a jsou příčinou obezity.