Blíží se léto a k tomu bezesporu patří příjemné posezení s přáteli či rodinou u ohně. Proto i při grilování bychom měli dbát na naše zdraví. Zde je pár rad, jak grilovat zdravě a chutně.
GRILUJTE CHYTŘE
Před každým grilováním vždy zbavte maso viditelného tuku a kůže, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku škodlivých látek, které mají karcinogenní vlastnosti.
GRILUJTE OVOCE A ZELENINU
Grilované ovoce a zelenina se skvěle hodí jako příloha k masu nebo rybě. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny prospívá našemu zdraví v mnoha ohledech. Snižuje riziko ischemické srdeční choroby, cévní mozkové příhody a obezity.
KTERÉ OVOCE A ZELENINA NA GRILOVÁNÍ?
Na grilování se nejvíce hodí rajčata, cibule, papriky, cuketa, lilek, ananas, mango, jablka nebo hrušky.
MARINUJTE
Marinované maso je křehčí, ale pozor, není marináda, jako marináda. Marinády vybírejte s nízkým obsahem tuku a přídavných látek. Nejlepší marinádu si připravíte sami doma z ingrediencí jako je víno, ocet, citron, kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření, bylinky a pouze trochu oleje. Při grilování maso nepodlívejte ani nenatírejte.
NEOTÁČEJTE MASO VIDLIČKOU
Časté otáčení masa vidličkou způsobuje uvolňování a odkapávání šťáv na uhlí a vznik nežádoucích látek. Na otáčení proto používejte místo vidličky, kleště, nebo lopatky.
GRILUJTE MENŠÍ KUSY MASA
Grilujte menší porce masa. Maso pak bude mnohem rychleji hotové a nemá takový prostor pro vznik nežádoucích karcinogenních látek.
DALŠÍ ZÁSADY GRILOVÁNÍ
V případě grilování na dřevěném uhlí, používejte odkapávací misku.
Kupujte kvalitní dřevěné uhlí.
Grilujte na žhavém uhlí, nikoli na plamenech.
Gril udržujte vždy čistý, bez nánosů starého oleje.
Používejte kvalitní suroviny – maso, ryby, zeleninu a ne klobásy a párky s nízkým obsahem masa.